GYIK

1. Lejárt az álláskeresési támogatásom, vagy fizetés nélküli szabadságon vagyok, mit tegyek, hogy a TAJ-kártyám érvényes maradjon?

Keresse fel a legközelebbi NAV-ügyfélszolgálatot, és ott a 13T1011-es nyomtatvány kitöltésével maradhat jogosult az egészségügyi ellátásokra havi 6660 Ft ellenében. A nyomtatvány a kitöltőprogrammal is kitölthető, és ügyfélkapun beküldhető. Jogviszony vége után ne felejtse a legfeljebb 45 napos passzív időszakot!

Abban az esetben, ha szociálisan rászoruló, azaz a család jövedelme nem éri el a nyugdíjminimum 120%-át (34200 Ft), egyedülálló esetén a 150%-át (42750 Ft), és a családnak más vagyona nincs, akkor a jegyzőtől kérhető a jogosultság megállapítása szociális alapon.

2. Semmilyen biztosítással nem rendelkezem, fizetném magam után a TB-t, és a NAV 5 évre visszamenőleg kér tőlem pénzt.

A törvény értelmében az egészségügyi ellátásokért mindenképp kell valakinek (munkaadónak, vagy saját magam után) fizetnie. Ha ez elmarad, akkor a NAV 5 évre visszamenőleg ellenőriz, és a fizetéssel nem fedezett időszakot követelheti. Ez esetben lehet kérni részletfizetést, vagy a tartozás egy részének vagy egészének elengedését.

3. Nyaralni megyünk külföldre, hogyan tudom igazolni, hogy jogosult vagyok orvosi ellátásra?

Az illetékes Kormányhivatal egészségbiztosítási szerve ügyfélszolgálatán igényelhető az európai egészségbiztosítási kártya, amivel igazolni tudja az Európai Gazdasági Térségben és Svájcban, hogy jogosult orvosi ellátásra. Az igénybejelentés a nyomtatványkitöltővel is elkészíthető, és ügyfélkapun elküldhető. Az esetleges önrészeket viszont Önnek kell állnia, ezért érdemes mellé utasbiztosítást is kötni.

4. Hogyan tudhatom meg, hogy a munkáltatóm bejelentett-e?

Az új munkahelyre való belépéskor a munkáltatónak igazolást kell adnia a bejelentés adatairól. Az ügyfélkapu foglalkoztatási jogviszony lekérdezése menüpontjában ellenőrizhető a bejelentés (belépés-kilépés napja, munkakör, foglalkoztató) ténye.